Göktürk(Ök-Ük) Parası


Arkeologlar tarafından Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan’da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan ve 576-600 yıllarına ait toplam 104 madeni para, Kırgızistan’da yapılan uluslararası bir kongreden dönen Dr. Yavuz Daloğlu‘nca ilk kez Bilim ve Ütopya dergisi’nde kamuoyuna duyurulmuştur.

Sikkelerden birinde ortada kağan kabartması, kenarlarda ise üç ay-yıldız bulunmaktadır. Paralarda ay-yıldız motifleri bulunması ayyıldız simgesinin İslam öncesinde de Türk toplulukları tarafından kullanıldığı görüşünü ispatlamıştır. Göktürk parası üzerinde bulunan Orhun Alfabesi’ne ait bir yazı görmekteyiz. Bu yazı Orhun Alfabesine uygun olarak sağdan sola doğru okunduğunda “Emre Besen İlle Serib” olarak okunur. Bu cümlenin anlamı da “Emredilip basıldı ve kullanıma girdi.”dir.

9 Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Daloğlu şunları söyledi:
“Bunlar Türk tarihi açısından ilk paralar ve bu paraların bizim tarihimiz açısından çok önemli bir özelliği olduğu gibi bizim uygarlık tarihimiz açısından çok önemli özellikleri var. Nedeni de Türkler’in gelişmiş bir uygarlıkları olduğunu, Türkler’in devletlerinin her türlü gereklerini yerine getiren unsurları içerdiğini görüyoruz.

Yorum bırakın